Atlanterhavspassagen

Udpluk af dagbogsnoter fra sejladsen fra Mindelo, Kap Verde til Bridgetown, Barbados

4. døgn siden Mindelo, Kap Verde

Position: N 15 41 W 30 51
Dato: 1. december 2017
Afstand til Barbados: 1664 NM
Sejlføring: storsejl i 1. reb styrbordhalse, genakker som flyvende sejl til styrbord
Vind fra øst-nord-øst – 7,6 m/s
Bådens fart: 5,8 knob

Sidder i cockpittet med min IPad. Jens har rorvagten – sammen med vindroret, som er en fantastisk opfindelse. Støt og stabilt styrer vores Hydrovane båden efter den vindretning, den er sat til. Små justeringer på vindror eller rattet er ofte det eneste, rorvagten skal foretage sig ift at styre skibet. Så skal der selvfølgelig holdes øje med kurs, andre skibe, bådens rig, vejrændringer mm.

IMG_0770
Vi har fanget passaten eller Trade Wind – som skal føre os til Caribien. En stabil østlig vind mellem 7-12 m/s. Undervejs kan vi ramme stille områder uden vind eller micro-lavtryk med kraftig vind og regn.
Hver anden dag tager vi vejrfiler ned med sattelittelefonen – vejrudsigter for de næste 5 døgn for det område vi sejler i. Svoger Claus følger tæt vores rute og vejret hjemme fra Danmark – og ham er vi fast i kontakt med hver anden dag.

 

Vi har nu fundet ind i en rytme med rorvagter, søvn, madlavning og rengøring. I dag gennemgik vi proviant for at sikre, at alle ved, hvad der er indkøbt, hvordan tingene opbevares, hvad der skal bruges først og ideer til anvendelse af alt det, vi har ombord af friske og tørrede varer og dåsemad.
Vi kommer ikke til at sulte, men måske skal der tænkes kreativt for at få mest mulig variation i måltiderne. Heldigvis er alle ombord meget nemme og tilfredse med det der bliver serveret.
Vi havde gullash med til de første 2 dage, så skulle det blot varmes op og koges ris. I går fik vi ovnstegte kyllingelår med fødekartofler og agurkesalat.
Næsten hver dag bages hvedebrød i Omnia-ovnen, som er gasbesparende ift komfurets ovn. Rugbrød bages efter behov – nok 2 gange om ugen – så længe beholdningen af rugmel rækker.
Vi havde en banankage med bagt før afrejse, det er lækkert som dessert eller mellemmåltid. Nu er den snart spist, så der skal bages kage!
Hjemmelavet yoghurt laves af 750 ml UHT mælk – det rækker til morgenmad i to dage.

Vand:
Vi noterer forbrug af drikkevand fra den 520 liter store vandtank. Vandet tankede vi i havnen i Mindelo og tilsatte Aqua Clean (bakteriedræbende sølv-nitrat). Derudover har vi 100 l i dunke på fordækket og 50 l flaskevand om læ.
I pantryet står 1 dunk med drikkevand og 1 dunk med saltvand. Saltvand bruges til fx opvask, kogning af æg, mm.
Vi burde have meget rigeligt med ferskvand. Men hvis noget går galt med vandet, har vi en nød- watermaker, hvor vi med håndkraft kan lave 1 liter ferskvand i timen.

 

IMG_0772

I går tog jeg turens første bad på badeplatformen, hvor jeg sad med en pøs og en spand med saltvand. Hår og krop blev vasket i rigelige mængder saltvand, som bagefter blev skyllet væk med ferskvand fra en forstøverdunk. Det var dejligt.

IMG_0771

Vagtordning:
Vi har justeret på den vagtordning, som blev afprøvet på turen fra Tenerife til Kap Verde. Den nye ordning giver mulighed for, at skipper har to faste vagter – det passer til hans søvnmønster. Vi andre ruller mellem de resterende vagter. Alle er glade for den ordning. Vagterne i den mørke tid er på 3 timer og i dagtimerne på 4.5 timer.
Til vagterne er knyttet andre opgaver, som at sørge for et måltid, at bage brød eller rengøre toilettet.

IMG_0769

Dyreliv på Atlanten:
Delfiner har vi ikke set mange af. Hvor vi ellers tidligere har haft mange daglige besøg af delfinflokke, der legede rundt om båden, så har vi kun set et par få flokke på det lange stræk.

Fiskestangen er ofte i brug, men der kan gå dage uden der er andet på krogen end tang. Det er dog blevet til lidt mari-mari, gulfinnet tun og guld makrel, som har suppleret menuen ombord.

Vi ser rigtig mange flyvefisk, der surfer fra bølgetop til bølgetop for så at forsvinde i det blå hav. Ofte finder vi flyvefisk på dækket om morgenen – og en forvildede sig ned gennem lugen til skippers kahyt og landede på fruens hovedpude. Den blev dog hurtig hjulpet tilbage i sit rette element.

Undervejs har vi set svalelignende fugle, der flyver helt tæt over vandoverfladen med målrettet kurs fra vest mod øst. Hvor kommer de fra? Hvor skal de hen? Hvordan kan de finde vej og føde?
Andre mågelignende fugle kommer og cirkler rundt båden – rundt og rundt, mens de gør attitude til at lande. Måske for at få en velfortjent pause. Endnu har ingen fugl dog sat sig på bådens mast eller targabøjle.

En aften mødte skipper en kakerlak på bordet i pantryet. Begge blev ret forskrækkede, og kakerlakken trak sig hastigt tilbage til sit hemmelige skjulested. Øv øv øv – vi vil ikke have kakerlakker ombord på Nala Danica!
Vi har intensiveret oprydning og rengøring i pantry for at fjerne krummer mm, der holder kakerlakker i live. Vi har sat kakerlakfælder ala myrehoteller på nøje udvalgte steder.
Kakerlakken dristede sig frem igen og endte sit liv som fiskeføde på bunden af Atlanten. Vi bilder os ind, at det var en enlig kakerlak…..

Skibsapoteket
Inden afsejling fra Svanemøllen blev Nala Danica udstyret med en velassorteret medicinkasse – et skibsapotek, som skulle kunne klare de mest almindelige lidelser og skader, som kan opstå på de lange stræk uden mulig lægehjælp. Dr. Zankari (svigersøn) har vejledt og hjulpet med sammensætning af skibsapoteket og alle de nødvendige vaccinationer og dokumentationer til netop vores rute.
Efter afsejling fra Mindelo har skipper døjet med ondt i ørene. Via sattelittelefon-konsultation ordinerede Dr. Zankari penicillin og smertestillende. Det er meget trygt og en kæmpe hjælp, at Alaa ved præcis, hvad vi har med af medicin og er parat til at vejlede os – selv når vi er midt på Atlanten.

Måltider på turen:

Madlavning kan være en udfordring, når skibet ruller i bølgerne, så alting rutsche rundt på pantrybordet.
Komfuret er udstyret med slingregrej, så gryder holdes fast på blusset af to arme, der spændes på komfuret. Selve komfuret kan sættes til at svinge med i bådens bevægelser. På den måde er det muligt at tilberede varm og flydende mad. Vi har en stor trykkoger med, som også fungerer godt som almindelig gryde.
Jens har udtænkt og lavet et system af lister, som gør, at man kan stille ting på bordet uden at det rutcher væk. Det er en fantastisk opgradering af vilkårene for madtjansen.

IMG_0774

Også cockpitbordet er blevet udviklet, så vi nu kan spise ved det under sejladsen. Remme med velcro holder bordets kanter i oprejst position og fungerer som slingrekanter.

IMG_0775

Atlanterhavsmenu:
1. døgn: frokost: rugbrød med tun, æg, tomat og makrel i tomat. middag: gullash med ris
2. døgn: frokost: tunsalat med æg, middag: gullash med ris
3. døgn: frokost: rugbrød med tomat, tun, rest af gullash. Middag: ovnstegte kyllingelår med flødekartofler og agurkesalat
4. døgn: frokost: rugbrød med rest af kylling, leverpostej, stegt mari mari-filet. Middag: Karrysuppe med croutoner
5. døgn: frokost: rugbrød med rest af kylling, leverpostej, tun. Middag: stuvet hvidkål med cocktailpølser
6. døgn: frokost: rugbrød med tun, leverpostej, torskerogn. Middag: chili con carne
7. døgn: frokost: rugbrød med stegt gul finnet tun og chili con carne. Middag: forloren skildpadde med hårdkogt æg.
8. døgn: frokost: rugbrød med leverpostej, tomat, sardiner og stegt friskfanget gulfinnet tun. Middag: pasta med muslinger, blæksprutte og hvidkål.. Dessert: Dåseferskner medrevet chokolade.,
9. døgn: frokost: rugbrød med tun, tomat, leverpostej, pastarest. Middag: spaghetti carbonara
10. døgn: frokost: rugbrød med leverpostej m/ rødbede, tun, torskerogn m/ remoulade, Middag: kylling med ris, majs og ærter
11. døgn: frokost: rugbrød med leverpostej, tun, torskerogn. Middag: karrygryde med svinekød, bønner, champignon og ris
12. døgn: frokost: rest af karrygryde. Middag: kartoffelæggefad med seranoskinke, majs og rød peber.
13. døgn: frokost: rugbrød med tunsalat, leverpostej, rest af æggekage. Middag: brændende kærlighed
14. døgn: frokost: rugbrød med æg, sardiner, tunsalat, leverpostej. Middag: kylling, kold kartoffelsalat og humus – tzatziki blev lavet af drænet yoghurt, men den var gæret.
15. døgn: frokost: rest af kartoffelsalat med stegte pølser. Middag: tomatsuppe med nybagt brød m/skinke og ost. Dessert: pandekager.
16. døgn: frokost: rest af tomatsuppe, rugbrød med skinke, torskerogn og leverpostej. Middag: forloren skildpadde med hårdkogte æg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s