San Blas – Kuna-indianernes land

Nala Danica er nu kommet til San Blas i Panama – Kuna Yala, som Kuna-indianerne kalder ders land. Ca 340 små øer tæt på den caribiske side af Panamas fastland. Øerne er beboet af 55.000 indianere, der har selvstyre og lever efter traditionelle og kulturelle Kuna leverregler og love. Her midt mellem palmeøer, koralrev og turkisblår vand sejler Kuna-indianerne rundt i deres udhulede træstammer, fisker, samler kokosnødder og fremstiller Nola

Mola er en slags små stykker patchwork ofte med geometriske figurer eller motiver fra naturen. De er fantastisk flotte, så vi har købt af forskellige Mola-sælgere.

 

Her er kokospalmer og kokosnødder allevegne. MEN det er strengt forbudt for os at tage en kokosnød, da alle kokosnødder har en ejer, som lever af at samle, forarbejde og sælge dem bl.a. til Colombia.

I denne del af verden (også) er skrald et kæmpe problem. Alle vegne ligger plastik og andet affald og hober sig op. Det er så deprimerende at se med egne øjne.

På Nala Danica har vi affaldssortering: plastik for sig og så alt det andet. organisk affald ryger overbord med det samme. Papir, metal og glas dumpes, når vi er på åbent vand. Plastik samles og afleveres først, når vi møder rimelige muligheder for sikre, at det ikke ender i naturen. Plastik er en uoverskuelig udfordring for de lokale – og for klodens fremtid.

 

Vi har længe vidst, at den danske båd Calle 2 med Robert, Stine, Sonja og Sebastian også sejler videre gennem Panamakanalen til Galapagos og Marquesas i Stillehavet – og vi har kommunikeret sammen om vind, vejr, agenter, ruter, oplevelser mm. Kun en gang på turen har vi mødt Calle 2 i en ankerbugt ved Bequia i Grenadinerne. Men nu ligger vi side om side mellem øerne Banedup, Tiadup og Ogoppiriadup og planlægger at følges ad på de næste lange stræk i Stillehavet.

Det er en stor fornøjelse at opleve børnene på Calle 2 i en helt, helt anderledes hverdag. Vi hører om skibsskole, hvor der skrives, læses og laves matematik. Vi ser børnene svømme, snorkle og dykke – sejle med gummibåden og fange aftensmaden til alle på Calle 2 og Nala Danica. En dag fik vi lækker pastaret med kæmpekrabber og en stor fisk. Næste dag fangede Sebastian 2 store fisk, som blev foræret til en Kuna-familie, som så bød alle fra Calle 2, Nala Danica og amerikanske Cool Change på mad på deres ø. Grillet fisk, røget fisk, konkylie, hummer, stegte bananer, ris og bønner. Sikke oplevelser for livet, Robert og Stine giver deres børn ved at tage dem med på langfart i to år.

 

Næste destination er Colon ved Panamakanalen, hvor Nala Danica skal en tur på land for at få et nyt lag bundmaling. Der skal vi gøres os klar til at passerer Panamakanalen – og til at sejle lange stræk i Stillehavet, hvor vi ikke kan regne med at proviantere.

Og så skal vi snart sige farvel til Sarah, der er kommet helt ned i Kuna-gear (ingen stress her) og sagtens kan bruge det meste af en dag i hængekøjen på fordækket med en god bog.

D1B370C6-BF49-48CB-AE82-0835D8EFA04A

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s